BIOGRAFIJA

orientalske plesalke Hasne

 

S plesom sem se na pobudo mame prvič srečala pri 7-ih letih. Že od malih nog sem nastopala na regionalnih tekmovanjih v jazz baletu, kasneje pa tudi občasno poučevala mlajše generacije. Dve leti kasneje sem se včlanila v plesno šolo Urška, kjer sem se učila latinsko-ameriške in standardne plese ter se skupaj s partnerjem udeleževala manjših tekmovanj.


Vendar sem ves čas čutila, da mi ti plesi ne nudijo dovolj možnosti za lastno izražanje. Iskala sem ples, ki bi ga lahko bolj svobodno plesala, ne da bi me pri tem omejeval plesalec. Tako sem svoj najljubši ritem našla v instrumentu darbuka ter se takoj zaljubila v orientalske ritme. Ko sem leta 2002 v Tuniziji prvič v živo videla plesati trebušne plesalke, sem se takoj udeležila kratkega seminarja tunizijskih trebušnih plesov. Po vrnitvi v domovino sem začela nabirati znanje o trebušnem (orientalskem) plesu pri različnih učiteljicah v Sloveniji ter na seminarjih pod vodstvom tujih učiteljic orientalskega plesa. (Sabuha Shahnaz (Nemčija), Sema Yildiz (Turčija), Maggie Cafrey (Anglija), Helene Ericksen (ZDA), Leila el Rabadi (Avstrija), Sonia-Bellydance superstars (ZDA), Kesia Elwin (Italija), Saida (Argentina), Manca Pavli (Slovenija), Mateja Pevec (Slovenija), Nursel (Slovenija), Vesna Jevšenak (Slovenija), Yamil Annum (Argentina), Sandy D´Ali (Italija), Sahar (Egipt), Miro (Egipt), Tito (Egipt), Sarah Shahine (Italija), Bellyqueen (ZDA), Anasma (ZDA), Petite Jamila (ZDA), Boženka (ZDA) ter mnogih drugih).


Moji stili so predvsem Raks sharki, zelo rada plešem floor dance, všeč pa mi je tudi čuten ples s tančico, Balady, Saiidi stick dance, ples s činelicami ter ples s sabljo. S trebušnim plesom izražam svoje občutke, ki jih doživljam ob različnih orientalskih ritmih in skozi melodijo z gibi rišem zgodbo. Menim da mora ženska predvsem prisluhniti svojemu telesu saj le tako nastane edinstvena in neponovljiva interpretacija plesa.

 

Moja največja želja je izobraziti ženske in jim povrniti njihovo ženskost, ker sama čutim da v današnji civilizaciji nekako medli oziroma ni dovolj izražena. Prav zato sem leta 2004 začela poučevati orientalski ples na različnih koncih Slovenije (Maribor, Rogaška Slatina, Dravograd, Slovenj Gradec, Portorož, Sežana, Jesenice, Ljubljana). V pripravi pa so tudi novi projekti, eden večjih je slovenski festival orientalskega plesa Nawar v sodelovanju s plesalko Matejo Mikulan.